Ik wil informatie over

De processen


Onderstaand vind u de processen binnen de coatingslijn van Metagro Special Coatings. Alle onderstaande processen zijn deel van één geintegreerde "Power and Free" transportbaan.

De voordelen:

 • Mogelijkheid om uw product af te werken met een poedercoat of natlak grond en/of eindlaag.
 • Voor brede (sub) assemblages tot 4000 x 2100 x 2100 mm
 • Geschikt voor assemblages tot 1000kg
 • Geschikt voor gietijzer, staal, verzinkt staal, en aluminum
1/5

De processen

Voorbehandeling

Een goede voorbehanding is essentieel voor het eindresultaat. Bekijk onze voorbehandelingsreeks.

Voorbehandeling

KTL

Een uitstekende corrossiewering dankzij een uit de automotive afkomstig lakproces.

KTL

Poedercoating

Een poedercoat afwerking is in combinatie met een KTL laag een uiterst duurzaam systeem.

Poedercoating

Natlakken

Metagro Special Coatings beschikt ook over een spuitlijn voor een traditionele natlak afwerking.

Natlakken
1/5
Voorbehandeling 
 

Wij gaan voor het ultieme resultaat en dat vergt een grondige voorbehandeling. Een goede voorbehandeling is essentieel voor het resultaat van het eindproduct. Nadat de producten mechanisch ontdaan zijn van eventuele bramen, walshuid en andere zware verontreinigingen volgt een intensief proces van reinigen en spoelen in onze voorbehandelingslijn. De voorbehandeling zorgt voor een vet en verontreinigings vrij product, en biedt een bescherming en verbeterde lakhechting voor de lak processen die daarop volgen.

Chemische voorbehandelingsreeks bestaande uit:

Reinigen
Na een mechanische voorbehandeling worden de producten onder gedompeld in een verwarmd bad met een neutraal beits middel om o.a. de oxidehuid te verwijderen. Ook zeer geschikt voor laser gesneden producten.

Sproeiontvetting
Na het dompelen gaan de producten door de sproeitunnel, hier worden de producten met een mild alkalisch reinigingsmiddel verder ontdaan van alle (rest) vervuiling.

Demi-Spoelen 3x
Als de producten grondig zijn gereinigd volgen een drietal afzonderlijke spoelingen met (demi)water.
 
Aanbrengen van conversielaag
Volgende stap is de voorbehandeling met chroomvrije nano-technologie. Deze conversie zorgt voor een sterke verbetering van de corrosiebestendigheid en lakhechting.

Demi spoelen 
Na het aanbrengen van de conversie laag wordt er nogmaals gesproeid met demiwater.

Demi spoelen (dompelen)
Als laatste worden de producten nog eenmaal ondergedompeld in een bad met demi-water. Nu zijn de producten grondig en op de juiste wijze gereinigd en voorbehandeld.
KTL

Na de voorbehandelingslijn gaan de producten indien gewenst door naar de KTL-installatie. In het KTL-bad bevindt zich een water gedragen (donkergrijze) epoxylak. Met behulp van elektrische spanning vormen de lakdeeltjes een laag op het product. De dikte van deze corrosiewerende laag is afhankelijk van de hoogte van de spanning, door de spanning te variëren kan men de laagdikte (20-35 um) nauwkeurig aanbrengen.

Ook holten en moeilijk bereikbare plaatsen van het product worden op deze wijze voorzien van een gelijkmatig aangebrachte sterk hechtende corrosiebestendige epoxy laag die uitermate geschikt is voor verdere lakbehandelingen.

De voordelen:

 • Uitstekende corrosiewerendheid en hechting
 • Sterke kantendekking
 • Nauwkeurige procesbeheersing
  
1/2
1/3
Poedercoating

Na de KTL is het product gereed om samen met een poedercoatlaag een praktisch onverwoestbaar systeem tegen zware omstandigheden te vormen. De Kataforese vormt een uitstekende basis voor het poedercoaten met een extreem hoge kantendekking.

De polyester lak in poedervorm wordt elektrostatisch geladen en met perslucht op het geaarde product gebracht. Door het verschil in lading wordt het poeder door de producten aangetrokken en blijft het kleven aan het oppervlak. Hierna gaan de producten de moffeloven in waar de uitharding plaats vindt bij een temperatuur van ca. 180-200 graden. De laklaag krijgt nu haar uiteindelijke chemische, mechanische en decoratieve eigenschappen, de uiteindelijke laagdikte zal ca. 90-120 um bedragen.

De voordelen:

 • Qualicoat 2 klasse
 • Hoge corrosieweerstand in combinatie met KTL
 • Zeer goede kantendekking
 • Snelle kleurwisselingen mogelijk


 

 
Natlakken

Wilt u liever een natlak dan een poedercoat afwerking? Metagro Special Coatings beschikt ook over een coatingslijn waar een traditionele natlak systeem wordt toegepast.

1/2